*** Devizás tételek kezelése

  Tartalomjegyzék
  Nincsenek fejlécek

   

  Előfeltételek:

  Amennyiben a nyilvántartási árfolyamokat nem kézzel szeretnénk megadni minden egyes esetben a 213 mp-ban előzetes meg lehet adni, illetve az ide szükséges adatokat az MNB honlapjáról lementett adatokat be lehet emelni.

  A 25 mp-ban a devizaszámláknál be kell állítani azok típusánál az elszámolás módját és a pénznemnél a deviza nemet.

   

  Munkamenet:

  112 mp-ban a rögzítéskor a devizanemet és és az árfolyamot is meg kell adni. Ebből a program forintértéket számol. Ennek egyeznie kell a tételsorok forintban rögzített értékével.

  11222 mp-ban rögzíteni kell a kontírozási sablont, annak érdekében, hogy az árfolyamváltozásokhoz kapcsolódó nem automatizálható könyvelési tételeket az itt beállítottak alapján a program el tudja végezni. Ez a kiadásoknál az árfolyamveszteség, bevételeknél az árfolyamnyereség.

  A beérkezett számla, illetve kimenő számla készítésekor a devizanemet az adott kötelezettségvállalásról/követelésről veszi a program az nem felülírható. A devizaösszegből és az árfolyamból a program forintértéket számol, amit a bejövő számla tételsorainál megadott forintértékek összegével összevet a program. A kimenő számlánál a számla tételsorait devizában kell megadni. A devizás számlákhoz kapcsolódó utalványrendeletek értékei devizában vannak feltüntetve, azok forintértéke csak szövegesen jelenik meg tájékoztató jelleggel.

  A devizaszámlákon a pénzforgalom kezeléséhez, az induló értéket (a megváltozott működés utáni első feldolgozni kívánt dátum nyitó értékét jelenti az induló érték) fájlból be kell emelni (ezt a feladatot kérésre elvégezzük).

  A 318 mp-ba a banki adatok beemelése után a növekedési tételeknél az árfolyamot kézzel kell megadni (a tényleges vásárlási árfolyam eltérhet az MNB árfolyamtól). A csökkenéseknél az árfolyamot a 25 mp-ban megadott típus alapján a program számolja. Ezt követően a banki tételek feldolgozása a 323/324 mp-ban történik. Az adatok devizában jelennek meg. A devizás utrendek ekkor kapnak forint értéket. És ezen adat alapján az eltérések követelésen vagy végleges kötelezettségen átvezetése automatikus (a bejövő számlánál egy új tételsor felvezetése történik a számlára, a kimenő számlához kapcsolódóan is megtörténik ez, de ennek a számlán nincs hatása.)

  A devizás tételk utalványrendeleteinek könyvelésekor kerülnek rá a hozzájuk tartozó számlákra az árfolyam eltérés tételsora és az automatikus könyvelési sorok.

  Évvégén a kötelezettségvállalások, végleges kötelezettségvállalások, követelések, devizaszámlák értékelését el kell végezni a zárás elindítása előtt. Az erre szolgáló menüpontok a 11531, 1223, 1330 és 328 mp-k.

  A menüpontok bővebb leírása az info.ritek.hu/KASZPER/Dokumentáció/Felhasználói_dokumentáció részen található KASZPER_Felhasználói_dokumentáció.pdf-ben megtalálható.

  Kulcsszavak (Szerkesztés)
  • No tags

  Fájlok: 0 db

   
  A hozzászóláshoz be kell lépnije.
  Powered by MindTouch Core
  Deki Appliance - Powered by TurnKey Linux