Mentés publikáció

  Tartalomjegyzék
  1. 1. Letöltés
   1. 1.1. Titkosítás feloldása

  A rendszeres TITÁN mentéseket Ügyfeleink számára helyi archiválás céljából hetente (legkésőbb minden hétfőn reggel 8-ra elkészítve, a mentés rendelkezésre állásásról email kerül kiküldésre a megadott címre ),  az erre kialakított webes felületen tesszük elérhetővé.

  Letöltés

  Az eléréséhez az általunk biztosított , dedikált VPN kulccsal kell bejelentkezni a RITEK Zrt. hálózatába (a kulcsot a kijelölt adatmentési Kapcsolattartó email-ben kapta meg, a kulcs jelszavát  pedig SMS-ben, a kapcsolódáshoz a TITÁN eléréshez használt VPN telepítőkészlettel megegyező módon kell eljárni). Abban az esetben, ha levélben nem a szokásos VPN-telepítő készletet kapta meg (nem exe a kiterjesztés) akkor a telepítés menete:

  - fel kell telepíteni bármelyik már megkapott VPN telepítő készletet, vagy a http://openvpn.net/ oldalról a megfelelő telepítőkészletet kell használni,

  - a levélben kapott fileokat bemásolni a :
  C:\Program Files (x86)\OpenVPN\config  könyvtárba az ott lévő tartalmat felülírva.

  A sikeres VPN kapcsolat felépítése után a http://mentes.ritek.hu (10.1.1.80) címen történő webes azonosítás után tölthetőek le a publikált fájlok (mindig le kell tölteni az összes elérhető fájlt). Az első bejelentkezéskor (és minden hónapban) a jelszót meg kell változtatni (a kezdeti jelszót megegyezik a VPN kulcs jelszavával).

  A letöltés a file nevek ismeretében automatizálható (fontos az esetleges hibák lekezelése pl. rossz, lejárt jelszó):

  pl.

  wget --user=felhasznalo --password=jelszo http://mentes.ritek.hu/index.php?file=fajlnev
  
  

  Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a VPN kulcs ill. a hozzá tartozó - megbízható csatornán eljuttatott - jelszó csak arra jogosult személy birtokába kerülhessen, különben adatainkat nem tudhatjuk teljes biztonságban!

  Titkosítás feloldása

  A letöltött fájlok további titkosítással vannak ellátva, melyeket szintén a kiadott VPN kulcs és a hozzá tartozó jelszó segítségével lehet visszafejteni. A lentiekben csatoltunk egy decrypt.sh (Linuxra) és decrypt.bat vagy .cmd (Windowsra) fájlt, mellyel a művelet könnyen elvégezhető.

  Használatához a következő előkészületek szükségesek:

  • A letöltendő mentéseknek készítsünk egy könyvtárat  pl.: c:\titanmentes (megfelelően biztonságos környezetben), mely alatt majd el lehet helyezni a hetente letöltött, archiválandó adatokat (pl.: ÉÉÉÉ_HH_NN nevű alkönyvtárakban).
  • Tegyük a könyvtárba a megfelelő decrypt fájlt (az oldal alján van a letölési link)
  • és  a feltelepített VPN  kulcsot  másoljuk a backup_kulcs könyvtárba (C:\Program Files (x86)\OpenVPN\config\client.key-t másoljuk a :\titanmentes\backup_kulcs könyvtárba).
  • Linuxon telepítsük az openssl és md5sum programokat, Windowson pedig az OpenSSL Win32 Lite (http://www.slproweb.com/products/Win32OpenSSL.html) és az md5sum.exe (http://www.etree.org/md5com.html) programokat (az md5sum.exe-t tegyük a c:\titanmentes könyvtárba) .

   A fentieket elvégezve a következő könyvtárstruktúrát kell hogy kapjuk:

  C:\TITANMENTES : egy tetszőleges könytár
  │   decrypt.cmd : a rejtjelezés feloldását végző parancs
  │   md5sum.exe : a letöltött ellenőrző összeg számoló parancs

  ├───2010_01_01 :  adott időszaki mentés (tetszőleges lehet a könyvtárnév)
  │   │   backups.md5sum
  │   │   files.tar.gz
  │   │   files.tar.gz.enckey
  │   │   ..... és a többi mentett file
  │   └───decrypted  : ide keletkeznek a már nem titkosított file-ok
  └───backup_kulcs : ebbe a könyvtárba kell másolni a C:\Program Files (x86)\OpenVPN\config\client.key -t
              client.key

     A letöltött mentéseket tegyük a decrypt fájl mellé és azt indítsuk el, vagy pedig rakjuk a fent említett módon elnevezett alkönyvtárba és az aktuális könyvtár legyen az alap könyvtár (c:\TITANMENTES) azt adjuk meg paraméterként (Pl.: decrypt.cmd 2010_01_01). Ennek hatására a titkosított fájlok mellett egy decrypted nevű alkönyvtában fog a visszafejtett eredmény megjelenni, ezeket az adatfájlokat érdemes archiválni, ill. a kialakult mentési rend szerint biztonságba helyezni.

  A VPN kulcs vagy a hozzá tartozó jelszó hiányában mind a kapcsolódás, mind pedig a korábban esetlegesen letöltött, kódolt adatok visszafejtése lehetetlenné válik, így ezek elvesztését vagy illetéktelen kezekbe kerülését kérjük felénk haladéktalanul jelezni!

  Kulcsszavak (Szerkesztés)
  • No tags

  Fájlok: 2 db

  FájlMéretDátumBeküldte 
   decrypt.cmd
  decrypt script windowsra
  941 bájt2010. Szept. 27. 14:53AdminMűveletek
   decrypt.sh
  decrypt script linuxra
  696 bájt2010. Szept. 8. 12:37AdminMűveletek
  A hozzászóláshoz be kell lépnije.
  Powered by MindTouch Core
  Deki Appliance - Powered by TurnKey Linux