Felhasználói dokumentáció

  Az oldal a felhasználók részére készített KATI modul dokumentációt tartalmazza.

   

   

   

   

   

  KATI leltározó alkalmazás

   

  Az alkalmazás a TITÁN keretrendszer KATI-moduljának részét képezi. Az alkalmazás kizárólag a Megrendelővel kötött hatályos rendszerkövetési szerződésben rögzített szoftverfelhasználási feltételek szerint használható! Az alkalmazás, annak forráskódja, dokumentációja a RITEK Zrt. kizárólagos tulajdonát képezi.

  Az alkalmazás segítségével mobilan, internet kapcsolat nélkül vonalkódolvasóval lehet a leltározáshoz szükséges adatgyűjtési feladatot ellátni.

   

   

   

   

  A program futtatásához szükséges minimum:

  - Android verzió: 2.2
  - kijelző átmérő: 3"
  - processzor architektúra: ARM11
  - processzor órajel: 600 MHz
  - memória: 512MB
  - tárhely: 32 MB

  Ajánlott konfiguráció:

  - Android verzió: 4.1.2
  - kijelző átmérő: 7"
  - processzor architektúra: Cortex-A9
  - processzor órajel: 2 x 1 GHz
  - memória: 1 GB
  - tárhely: 32 MB

  A vonalkód olvasásához

  - OTG kábel szükséges, hogy csatlakoztatni lehessen egy vonalkód olvasót, illetve

  - mobil telefon esetén a kamerát is lehet használni vonalkód olvasás céljából (azonban ez a megoldás lassabb és pontatlanabb lehet).

   

   

  A Program indítása:

   

  A program a ”KATI leltározó” nevű ikonra kattintva indítható el. Az indításkor a program automatikusan leellenőrzi, hogy jogosult-e a program használatára.

   

  A program frissítése:

   

  A kezdőoldalon a szoftver a „Frissítés” gomb alatt jelzi az aktuális verzió számát, valamint az elérhető legújabb verzió számát is. Internet kapcsolat esetén lehetőség van a „Frissítés” gombra kattintva a szoftver legújabb változatának letöltésére a RITEK Zrt. hivatalos honlapjáról. A frissítés folyamatát egy folyamatjelző mutatja. A frissítés megszakítható a folyamatjelző sávon kívül eső részre való kattintással. A frissítés funkció a menüből is elérhető.

   

  nyito_oldal.jpg

   

   

   

   

   

   

  A program működése:

   

  Leltár kiválasztása:

   

  A leltározó program a KATI-ból kiexportált leltár ívek kezelését, kitöltését teszi lehetővé. Használata során első lépésben a megtekinteni, illetve szerkeszteni kívánt leltárat kell kiválasztani a program adatbázisában fellelhetőek közül. Kiválasztáskor az adott leltár narancs színűre változik. A leltári fájlokon hosszabb lenyomás esetén előugrik egy menü választó, ahol a későbbiekben taglalt funkciók érhetők el. Az előugró menüben kijelölhetőek az egyes leltárak, ezáltal egyszerre több leltár megosztás is lehetséges egy időben. A kijelölt leltárak megkülönböztetett színjelzést kapnak. Lehetőség van egy adott nevű leltárívre keresni a „Leltárfájl szűrő:” használatával, amely kizárja a kereső mező tartalmával nem megegyező leltáríveket a listából. Gépelve a leltár ív nevét, a program dinamikusan szűri a keresett szóra illeszkedő leltáríveket, és csak azokat jeleníti meg, amelyekre illeszkedik a szűrő feltétel. A keresés részegyezést vizsgál és kis-nagy betűkre nem érzékeny. Rákattintva a keresett leltárra, bal oldalt megjelennek annak főbb jellemzői. Ezek közé tartozik a leltárfájl neve, a leltár azonosító, leltár fordulónap, leltári fájl állapota, a rögzített adatok (eszközök) száma, leltár azonosító, állományban történt változások száma és egyéb adatok.

   

  leltar_kivalaszto.jpg

   

   

   

   

  Leltárak kezelése:

   

  Az egyes leltárfájlok különböző állapotokkal rendelkezhetnek. Egy leltárív kiválasztása után a leltári fájl állapota jelzi, hogy az adott leltárív: aláírt (lezárt), beolvasott, folyamatban van vagy újra megnyitott.

   

  Aláírt (lezárt) leltár:

   

  Az aláírt (lezárt) állapotú leltár esetén az állomány írásvédett állapotban van, ami azt jelenti, hogy a leltárfájl (benne a leltári ív) tartalmát nem lehet módosítani, új elemekkel nem lehet bővíteni, valamint nem lehet törölni meglévő elemeket, meglévő eszközökben nem lehet módosítani. A leltárfájl ( a leltári ív) tartalmát csak megtekinteni lehet.

  Ha mégis módosítás szükséges a lezárt állapotú leltáron, akkor előbb fel kell oldani a lezárást, amit a főmenüben a jobb oldalon lévő „Import fájl lezárása/megnyitása” gombbal tehető meg.

   

  Újra megnyitott leltár:

   

  Újra megnyitott állapotú leltárív esetén a leltári ív lezárás után újra megnyitásra került, de még semmilyen módosítás nem került végrehajtásra, azonban ebben az állapotban már szabadon változtathatóak az eszközök adatai.

   

  Beolvasott leltár:

   

  A beolvasott leltár állapot azt jelzi, hogy új leltári ívet talált a program, ami még nem tartalmaz adatot, és még nem volt lezárva. Ennél az állapotú leltárnál is lehetőség van új eszköz felvételére valamint felvétel után a felvett eszközök módosítására.

   

  Folyamatban van:

   

  Ha egy leltár állapotánál azt jelzi a rendszer, hogy folyamatban van, akkor a leltári ív módosításra került és még nem lett a módosítás után lezárva. A kiválasztott leltári ív adatai között megtalálható a módosított eszközök száma.

   

  Biztonságos leltározás esetén a kiexportált leltári ív fájlokat a leltározás szakasz lezárásához a KATI modulban meghatározott személyeknek meg kell adniuk a TITAN jelszavukat, ezzel aláírják a leltározás eredményét (hitelesítik). Lezárt leltári ív feloldható: a KATI modulban megadott felelős személyek TITAN jelszavuk megadásával, avagy ezen felelősök hiányában a hitelesítő személyeknek kell a jelszavukat megadni ahhoz, hogy a leltározás „újra megnyitott” állapotba kerüljön. A felelős személyek teljes hiányában a leltározás szabadon zárolható és nyitható. Azonban a leltározás eredménye lezárás után kerül visszavezetésre a kiexportált állományba, amit később a KATI modulba beimportálhatnak a jogosult személyek.

   

  jelszo_megadasa.jpg

   

   

   

   

  A kiexportált fájlban felsorolt felelős személyek jelszavai módosíthatóak. Ekkor a menübe „Jelszó cserélése” menüpontban megfelelő TITAN azonosító és új jelszavak megadása után a program az elérhető nem lezárt állományok mindegyikében kicseréli a jelszót. Ekkor fontos, hogy a TITAN jelszavaikkal megegyező jelszót adjon meg, mivel ellenkező esetben nem fogadja vissza a KATI modul importáláskor. Amennyiben nem történik az exportált állományokban jelszó változás az importálás kezdete óta, de a TITAN jelszó közben lecserélődött, akkor a KATI modul elfogadja az állományt.

   

  jelszo_modositasa.jpg

   

   

   

   

  Import fájl visszavezetése és megosztása:

   

  Ahhoz, hogy a beimportált DAT fájlba visszavezesse a programban rögzített adatokat, kattintson az „Import fájlba visszavezetés” gombra. Eközben a gombok feliratai elszürkülnek, inaktívvá válnak, a folyamat végeztével pedig az alkalmazás visszaigazolást ad az utasítás sikerességéről. Az elkészült DAT fájl pontosan azt a DAT fájlt írja felül ami be lett másolva a KATI leltározó program megfelelő útvonalába. A backup csak egy biztonsági másolat készül munkaállományról. Importálás után lehetőség van a kiimportált DAT fájl megosztására android fájlmegosztási szolgáltatáson keresztül ("android share via internet") a „Megosztás” gomb megnyomásával. Ez az alábbi csatornákat támogatja: e-mail, FTP ("AndFTP" - ftp, sftp, scp), Samba ("AndSMB"), DropBox, Google Drive, SkyDrive, Bluetooth fájlküldés, WiFi Direct fájlküldés, ... (A felsorolt csatornákat kezelő szoftvereket külön-külön telepíteni kell, ill. egyes csatornák hardveres támogatás nélkül nem feltétlenül működnek).

   

  leltar_megosztasa.jpg

   

  A kiválasztott leltár megtekintése:

   

  A kiválasztott leltár tartalmának megtekintéséhez, annak eszközeinek szerkesztéséhez a „Leltár kitöltés” gombra kell kattintani. Ezután kilistázva jelennek meg az adott leltárban található eszközök, a következő attribútumok alapján:

  Srsz. (sorszám), Leltári ív, Megnevezés, Leltári szám, Vonalkód, Okmányszám, Kategória, Költséghely, Szbsz. (szobaszám), Darabszám, Kataszter, Hr.sz. (helyrajzi szám), Rendszám.

   

  A képből következtetve látható, hogy a lista oldalai 20-20 eszközt jelenítenek meg egyenként. Az oldalak között az „< Előző 20” és a „Következő 20 >” gombok lenyomásával lehet váltani. Észrevehető továbbá, hogy nem tud egyszerre megjelenni az összes adat a képernyőn, de lehetőség van a lista vízszintes, illetve függőleges mozgatására.

   

  eszkozlista.png

   

   

   

   

  Eszközök színei:

   

  Az egyes eszközöket különböző színnel jeleníti meg a program attól függően, hogy az elvártnak megfelelő darabszámú eszköz van-e leltáron. Az eddig nem leltározott sorok, vagy amelyekből 0 mennyiség van leltározva, megtartották az alap (szürke) háttérszínt, kék háttérszínnel jelennek meg azok az eszközök, ahol több eszköz lett fellelve a leltári íven, mint az elvárt mennyiség, narancs színnel jelöli a a program a fellelt eszközöket, és zöld háttérszínnel rendelkeznek azok az eszközök, amelyeknél az elvárt mennyiség és a megtalált mennyiség megegyezik,. Az eszközöket színek szerint csoportosítva sorfolytonosan jeleníti meg a program.

   

  Eszköz(ök) keresése:

   

  Az „Azonosító:” melletti mezőben megadva az eszköz azonosítóját lehetőség van tetszőleges azonosítójú eszköz(ök)re keresni. A keresés során az alkalmazás először az általunk megadott keresési feltétel és a listában található eszközök vonalkódjai közötti esetleges egyezést ellenőrzi, ha nem talál ilyet, akkor összehasonlítja a megadott keresési feltételt a leltári számokkal, helyrajzi számokkal, végül a rendszámokkal, az imént megadott sorrendben. Ha a keresés bármelyik pontján egyezés van, és csupán egyetlen eszköznél talált azonosságot az alkalmazás, akkor a megegyező azonosítóval rendelkező eszköz adatlapja megnyitásra kerül. Ebben az esetben, ha be van pipálva az „Auto egy” mező, akkor szintén megnyílik a megtalált eszköz adatlapja, továbbá az alkalmazás eggyel növeli az eszköz darabszámát és automatikusan menti ezt a változást. Ha több elem is megfelel a keresett feltételnek, akkor egy szűkített listát kapunk eredményül a megtalált eszközökről. Létezik egy másik lehetőség is egy eszköz azonosítójának megadására. A kereső mezőtől jobbra lévő gomb megnyomásával (kamera ikon) lehetőség van Android eszköz kameráján keresztül történő vonalkód leolvasására. Az így beolvasott vonalkód automatikusan a kereső mezőbe fog kerülni. A funkcióhoz szükséges Barcode Scanner alkalmazás az alábbi linken érhető el:

  http://www.appbrain.com/app/barcode-scanner/com.google.zxing.client.android

   

  Az „eszköz azonosító:” mellett bal oldalon található gomb segítségével törölhető az azonosítóra előzőleg megadott keresési feltételt. Tovább szűkíthető a keresési találatok, ha a „szobaszám:” melletti mezőre kattintva kiválasztja az eszköz helyét, amit egy legördülő menüből tehet meg.

   

  Új eszköz felvétele:

   

  Ha az „Azonosító:” melletti kereső mezőbe az alkalmazás számára ismeretlen azonosítót ad meg, akkor automatikusan létrejön egy, a megadott keresési feltétellel megegyező vonalkóddal rendelkező, új eszköz, az „Eszköz fellelés” címszó alatt. Az új eszköz adatlapjának kitöltésekor tetszőlegesen megadhatóak az eszköz jellemzőit, Enter-t nyomva automatikusan a következő jellemző kitölthető mezőjéhez ugrik az alkalmazás. Eszközfellelés közben is van lehetőség a darabszám változtatására, továbbá megjegyzés hozzáadására. A „Mégse” gomb lenyomásával az eddig felvett adatok nem kerülnek mentésre. Ellenben, a „Mentés” gombra kattintva, a felvitt eszköz rögzítésre kerül, és a soron következő sorszámmal fog megjelenni a lista legvégén. Mentett eszköz esetén a mentett eszközhöz kép rendelhető, amit az eszköz adatai mellet lévő kamera ikon lenyomásával lehet megtenni. Az ikon alatt lévő fül lenyitásával a már az eszközhöz rendelt képeket lehet megtekinteni.

   

  eszkoz_adatlap.png

   

   

   

   

  A kamera ikon alatt lévő fül lenyitásával a már az eszközhöz rendelt képeket lehet megtekinteni.

   

  kep_keszitese.png

   

   

   

   

  Eszköz adatlapja:

   

  Az eszközök saját adatlapján több attribútum is megtalálható, mint amivel az összesített listában megjelennek, így egy részletesebb listát kap az eszközről. Az attribútumok a következők: leltári ív, megnevezés, leltári szám, vonalkód, gyári szám, okmányszám, nyilvántartási szám, egyéb azonosító, kategória, kataszteri szám, helyrajzi szám, rendszám, költséghely, szobaszám, főkönyvi szám, mértékegység, eszköztípus. Egy eszköz attribútum listája függőlegesen görgethető. Alul, a „megjegyzés:” címszó mellett lehetőség van megjegyzést fűzni az adott eszközhöz.

   

   Eszköz adatainak módosítása, eszköz törlése:

   

  Az eszköz adatlapján lehetőség van változtatni az eszköz adatain úgy, hogy belekattintva a változtatni kívánt érték mezőjébe és ott átírva azt, majd a változtatások végén az adatlap alján lévő „Mentés” gombra kattintva elmenthetőek a változtatások. Az eszköz adatlapjának jobb oldalán lehetőség van az adott eszköz darabszámának módosítására. A „+1”, illetve a „-1” gombokra kattintva egyesével növelhető az eszköz darabszáma , vagy magára a számra kattintva beírható az új érték, ez a változtatás automatikusan mentésre kerül. Fellelt eszköznél lehetőség van az eszköz törlésére, ezt az eszköz adatlapján a „T” gombra kattintva tehető meg. Darabszám módosítás esetén a „V” gombra kattintva visszaállítható az eszköz aktuális darabszáma. Az „Ü” betű lenyomásával az új eszköz adatlapján eddig kitöltött mezők törölődnek (a vonalkódot, ami be lett olvasva, a szobaszámot, ha ki van töltve, ill. a mennyiséget azonban meghagyja a program) A „Mentés” gombra kattintva elmenthető a változtatás, a „Mégsem”gomb pedig elveti azokat.

   

  eszkoz_adatlap.png

   

   

   

   

  Keresztfellelés két leltár ív között:

   

  Több leltár ív esetén felmerülhet az a probléma, hogy egy letár íven már felvett eszközt egy másik leltár ív kitöltése során szintén felvételre kerül. Ekkor a KATI rendszer észleli és automatikusan kijavítja a hibát.

   

   

  Könyvtár váltás:

   

  A nyitó oldalon a menü gomb megnyomásával elérhetővé válik egy „Könyvtár váltás” menüpont, melynek megnyomásával lehet a létező könyvtárak között váltani, azokat megjeleníteni.

   

   

   

   

  A „Könyvtár váltás” menüpontra kattintva a következő ablak jelenik meg:

   

  konyvtar_valtas.jpg

   

   

   

   

   

  Itt láthatóak a könyvtárak, valamit itt lehet váltani a meglévő könyvtárak között, illetve feljebb lépni akár a gyökérkönyvtárba.

   

   

   

  Naplózás:

   

  A szoftver minden egyes műveletet egy naplóban tárol, amit később egy táblázatban meg lehet tekinteni. Ezt a főoldalon a „Napló” gomb lenyomásával érhető el. A napló feljegyzi az adott eszköz módosításait, az eszköz darabszámának növelését vagy csökkentését, a sikertelen kereséseket, új eszköz létrehozását valamint egy meglévő eszköz törlését. A program zöld színnel mutatja azokat a műveleteket, amelyek hibamentesen lefutottak, sárga színnel, amelyek eredménytelenül zárultak, de nem okoztak hibát és piros színnel jelöli azokat a műveleteket, amelyeknél hibát észlelt. Hiba esetén a művelet nem hajtódott végre.

   

  naplo_tartalom.jpg

   

   

   

   

  A program a bal felső sarokban jelzi a legutoljára végrehajtott művelet mentését a naplóba, az adott színnek megfelelően.

   

  naplozas.jpg

  Kulcsszavak (Szerkesztés)
  • No tags

  Fájlok: 11 db

  A hozzászóláshoz be kell lépnije.
  Powered by MindTouch Core
  Deki Appliance - Powered by TurnKey Linux