*** 211. MP - Új eszköz felvitele

  Tartalomjegyzék
  Nincsenek fejlécek

   

  FONTOS: Kizárólag a 9-es menüpontok helyes beállítását követően ((91) Költséghelyek karbantartása, (93) Főkönyvek karbantartása, (94) Mozgástipus intézményi karbantartása, (98) Eszközkategória konfigurálása) kezdhető meg az eszközök felvitele a 211-es MP-ban. Addig semmilyen eszközt sem tudunk helyesen berögzíteni, amíg ezeken a beállításokon nem mentünk végig.

   

  A kötelező elemek az aláhúzottak, kitöltésük nélkül nem tudjuk rögzíteni az eszközt.

  Kati_211_01.png

   

  Leltári szám: egy leltári számon csak egy eszköz lehet, azért, mert a kivezetett eszközöket is tárolja a rendszer

  Kati_211_02.png

   

  Üzembehelyezési dátum: nem lehet a nyilvántartásba vételi dátum utáni időpont, legfeljebb egyező lehet a két dátum

  Kati_211_03.png

   

  különben az alábbi hibaüzenetet kapjuk:

  Kati_211_04.png

   

  Kategória: lényeges, hogy milyen kategóriát választunk, mert a hozzá tartozó, beállított főkönyv(ek) fog(nak) csak megjelenni a főkönyvi szám sorban. Amennyiben az adott kategóriához tartozó helyes főkönyv mégsem jelenne meg a listában, leellenőrizhetjük a 98-as menüpontban, hogy szerepel-e a beállított szabályok között (Pl.: 28. járműveknél keressük a 131162-es főkönyvet, az a 13116*-gal már benne van). Abban az esetben, ha nem szerepel a szülő kategóriában (kizárólag a szülő kategóriában szerepelnek a főkönyvi szabályok), akkor ezt a hiányt munkatársaink felé kell jelezni és mi megvizsgáljuk a főkönyvi szám hozzárendelhetőséget és beállítjuk központilag.

   

  Főkönyvi szám: előfordulhat, hogy a főkönyvi számnál a kategória kiválasztása után nem jelenik meg semmilyen főkönyv annak ellenére, hogy a 98-as MP-ban szerepel a kategóriánál a beállítása. Ebben az esetben az történhetett, hogy a főkönyv felvitelekor a forgalomképesség nem lett megállapítva a listából. Ugyanis a főkönyv felvitelekor be kell jelölni, hogy „nem besorolt”, „forgalomképtelen”, avagy „korlátozottan forgalomképes”-e. Amennyiben a bejelölés megtörtént, a főkönyvnek meg kell jelennie.

  Leírási kulcs: A főkönyvekhez van rendelve, tehát csak a főkönyvhöz rendeltek közül tudunk választani.

  Költséghely: kizárólag olyan költséghelyre vihetünk fel eszközt, ami már létezik a rendszerben-

   

  Helyrajzi szám: amennyiben telket, épületet, építményt viszünk fel, kötelező megadni. Ha nincs, nem tudjuk, akkor pedig ///-et írjunk be a mezőbe. A helyes helyrajzi szám: szám/szám/betű/szám pl.: 123/564/A/2. Előfordulhat az is, hogy hiányzik valamelyik része pl.: 123/A/2, akkor ezt így vigyük fel: 123//A/2. A lényeg, hogy a három per jel mindenféleképpen szerepeljen benne!

  Kati_211_05.png

   

  A feltöltés során fontos, amennyiben esetleg mégsem azt az eszközt szeretnénk feltölteni (pl.: jármű helyett egy épületet), akkor ha már beállítottuk a kategóriát, főkönyvet, leírási kulcsot, forgalomképességet, akkor vagy a Vissza gombra kattintunk, vagy pedig mindent vissza kell állítani a „Válasszon...” lehetőségre, mert különben a kategória szürke marad.

  Kati_211_06.png

   

  200e Ft alatti kiseszközök nyilvántartása a KATI-ban:

   

  Jelenleg egyenként kell nyilvántartani ezen eszközöket, az écs párjuknak új KASZPER-es főkönyvet hoztunk létre, mert sajnos a végleges SALDO-ban nincs a kisértékű eszköz főkönyveknek önálló értékcsökkenés számla megfelelőjük megadva.
  A KATI 93.MP-ban pedig egy állományi alapfőkönyvhöz minden esetben csak egy 0-ra író, és egy écs megfelelője tartozhat, olyat nem enged a program, hogy pl. egy écs főkönyv több alapfőkönyvhöz is tartozzon, ezért kell alábontással segíteni a helyzeten.

  A szabály szerinti kimutatásokban való megjelenítés miatt egyesével a 2*-es MP-ok használatával kell nyilvántartani a 200.000 Ft alatti nyilvántartási értékű eszközöket.
  Nagyértékű főkönyvnek adjuk meg a főkönyvét a 93.MP-ban, de azonnali leírási kulcsot választunk hozzájuk. Azért használjuk a 2*-es MP-okat, mert máskülönben nem jelennének meg a záráslistában, az pedig elvárt szabály...

  Azonnali leírással a 0-ra író főkönyvi párjukra kerülnek, addig ott vannak, míg a könyvekből ki nem kerülnek értékesítéssel, selejtezéssel stb.
  A záráslistában még egyszer nem számol a rendszer écs-t, ott csak feltüntetésre kerül, hogy adott időszakon belül mennyi volt az azonnali leírási kulccsal beszerzett tárgyi eszköz bruttó értéke.

  javaslatunk a használatukhoz:

  alap                                         écs                                         nullás

  131114                                    139114                                    1319114
  131124                                    139124                                    1319124
  131134                                         -                                             -
  131144                                    139144                                    1319144
  131154                                    139154                                    1319154

  Kulcsszavak (Szerkesztés)
  • No tags
  A hozzászóláshoz be kell lépnije.
  Powered by MindTouch Core
  Deki Appliance - Powered by TurnKey Linux